Ręcznie robione makarony domowe

Tris

Tris

Najlepszy sposób na przetestowanie jak największej części makaronowego kunsztu restauracji Pasta i basta za jednym zamachem.

Na jednym talerzu podajemy zatem aż trzy rodzaje pasta fresca, każdy z innym sosem, a każdy sos w innym kolorze:

  • długie wstążki tagliatelle z gałką muszkatołową i kremem z trufli oraz gotowaną szynką
  • szerokie wstążki pappardelle z mięsnym sosem bolońskim
  • włoskie pierożki ravioli z serem ricotta i szpinakiem
Tris di Pasta Fresca jest niezmiennie najpopularniejszym daniem wśród Gości restauracji włoskiej Pasta i basta na warszawskim Mokotowie.
 
Tagliatelle ai Funghi Porcini

Tagliatelle

domowy makaron tagliatelle, delikatny śmietanowy sos z prawdziwków i podgrzybków, odrobiny cukinii i ostrej papryczki peperoncino

Mezzelune - jesienne danie sezonowe

Mezzelune

Pierożki w kształcie półksiężyców z musem dyniowym, kruszonymi migdałami, parmezanem, cebulą i skórką z cytryny. 

Poleca się, jako idealne towarzystwo dla białego wina domowego.

Salentina

Salentina

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki), apulijski ser burrata, pomidorki cherry, czosnek, sos pomidorowy, świeżo mielony pieprz

Gnocchi z pesto

Gnocchi al Pesto

Gnocchi (wymawiamy niokki) to w języku włoskim po prostu kluski. Odrobinę przypominają nasze kopytka, choć są od nich mniejsze.

Gli gnocchi rossi - menu sezonowe

Gnocchi Rossi

Czerwone włoskie gnocchi z buraków i serka ricotta oraz parmezanu podane na maśle z szałwią

Makaron po sycylijsku

Siciliana

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki i skręcony), sos z bakłażanów, czosnku, pomidorów plus odrobina serka ricotta, położonego na samym wierzchu pasty.

Gamberetti

Gamberetti

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki) w bardzo ciekawym sosie, w którym znajdziemy pokrojone na kawałeczki krewetki oraz cukinię i czosnek przygotowane z leciutką ostrością na białym wytrawnym winie.

Tagliatelle z czarnymi truflami

Tartufo

Podany na delikatnej śmietance krem z czarnych trufli z czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cieniutkimi płatkami parmezanu - typowy sos z Umbrii.

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Arrabbiata

Bardzo popularny sos z czosnkiem, pikantną papryczką i pomidorem oraz czarnymi oliwkami.

Gnocchi al Caprino - nowośc w menu restauracji

Gnocchi al Caprino

ręcznie robione włoskie "kopytka", polędwiczka wieprzowa, orzechy włoskie, kapary, suszony pomidor, pomidorki cherry, białe wino i wędzony ser kozi

Bolognese

Bolognese

Mięsny sos boloński, przyrządzany z wołowego, mielonego mięsa, duszonego na winie i pomidorach.

Restauracja Pasta i basta

Spilinga

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki, skręcony), marynowany kurczak podsmażony na maśle z kalabryjską kiełbaską 'nduja, serek mascarpone, czosnek, rukola, pomidory

Surf & turf - restauracja włoska Pasta i Basta

Surf & Turf

Ręcznie robione domowe tagliatelle (wstążki), grillowana polędwica wołowa, krewetki, cukinia, papryka, pieprz cytrynowy

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara

Włoska klasyka z jajkiem i wieprzowym policzkiem (lub boczkiem) w roli głównej.

Alfredo - danie sezonowe restauracji Pasta i basta

Alfredo

Klasyczny włoski sos ze śmietany i parmezanu łączymy z kawałkami kurczaka oraz czosnkiem i podajemy z ręcznie robionym makaronem maccheroni rigati (rurki).

Szczęśliwe godziny w Paście

A może coś słodkiego?

Aktualności, czyli co słychać w Paście?

Zamów u nas dania na Wigilię 2023

Tegoroczną kolację wigilijną przygotujesz znacznie łatwiej, jeśli część zadań zlecisz naszym kucharzom. 

Grzyby, burak i dynia - jesienna trójca restauracji włoskiej Pasta i basta

Jesienne menu sezonowe

Na złote jesienne dni przygotowaliśmy menu sezonowe, w którym królują grzyby, dynia i czerwone buraki. Zapraszamy!