Kolacja i degustacja win z Apulii - restauracja włoska Pasta i bastaNa kolację i degustację win z Apulii (po włosku Puglia) zapraszamy do restauracji Pasta i pasta 9, 10 i 11 października.

Apulia, nazywana włoskim obcasem z ostrogą, jest najbiedniejszym regionem Włoch. Dlatego określenie cucina poverta czyli kuchnia ubogich, nabiera szczególnego znaczenia.

Produkowana tutaj żywność należy do najsmaczniejszych we Włoszech. Na cały kraj słyną tutejsze oliwki, figi, karczochy i pomidory...

- Życie w nieustannie palonej słońcem Apulii toczy się, jakby 21 wiek nigdy się nie zaczął - pisze Lisa Grainer w swoim przewodniku po Apulii na Condé Nast Traveller, skąd pochodzą niektóre zdjęcia, ilustrujące nasz tekst.

Kolacja i degustacja win z Apulii w restauracji włoskiej Pasta i basta

Najświętszym prawem regionu jest sjesta, trwająca od 13:00 do 18:00, kiedy nie dzieje się dosłownie nic, odpoczywają nawet muchy. A zaraz po sjeście wszyscy rozmyślają o najważniejszym punkcie dnia, czyli niezwykle celebrowanej kolacji z miejscowych produktów, rzecz jasna.

Apulijska kuchnia jest esencją kuchni śródziemnomorskiej z silnymi wpływami świata arabskiego i bizantyjskiego. Postaramy się odtworzyć ten klimat w czasie kolacji i degustacji win z Apulii 9, 10 i 11 października.

Zapraszamy do rezerwowania miejsc już teraz!

Menu kolacji z Apulii:

Polpi in umido

Focaccia di patate del Favoliere

Minestrone di fave con cicoria

Orecchiette con Cime di Rapa

Pasta alle mandorle e pomodorini secchi

Pasticiotti

Degustacja win z Apulii

Kolacja i degustacja win z Apulii  - restauracja Pasta i basta Mokotów

Apulijskie wina są coraz lepsze i coraz bardziej znane. Wszyscy miłośnicy włoskich win z pewnością znają najbardziej charakterystyczne szczepy tego regionu Salice Salento oraz Primitivo di Manduria.

Podczas kolacji 9, 10 i 11 października będziemy degustować cztery doskonałe wina z winnicy Vigne & Vini, sprowadzone z Włoch i dostarczone na kolację przez firmę Wine and you, z którą organizowaliśmy już bardzo udane wieczory umbryjskie.

Kolacja i degustacja win z Apulii - restauracja włoska w Warszawie

Kolacja i degustacja win z Apulii to sześć dań, typowych dla kuchni apulijskiej oraz cztery doskonałe wina z winnicy Vigne & Vini.

Wina z Apulii na kolację w Pasta i basta

 

 

 

MOI Rosato del Salento

MOI Verdeca del Salento

12 e mezzo Negroamaro del Salento

12 e mezzo Primitivo del Salento

 

 

Udział w kolacji kosztuje 120 złotych od osoby i możliwy jest wyłącznie na podstawie wcześniejszej rezerwacji miejsc.

Zapraszamy! Zarezerwuj swój stolik online!

Zobacz aktualne wydarzenia i promocje

Na ostatnie dni lata i na wczesną jesień przygotowaliśmy menu sezonowe w którym królują - rzecz jasna - świeże grzyby, które obrodziły w tym roku nadzwyczajnie. Zapraszamy od wtorku 12. września!

W każdą środę rano przywozimy do Pasty świeżutkie cozze (czarne małże), ośmiornice, kalmary... I co środę od 16:00 zaczynamy podawać dania z owoców morza, a szczególnie zwłaszcza Mare czyli makaron linguine, zapiekany (al cartoccio) w pergaminie z całym bogactwem mórz i oceanów. Mniam...

Najpopularniejsze dania restauracji Pasta i basta

Odbierz prezent urodzinowy: 19 złotych na pastę!

Klub urodzinowy restauracji włoskiej Pasta i pasta

Wejdź do Klubu urodzinowego restauracji Pasta i basta i odbierz prezent na swoje urodziny: 19 złotych na dowolną pastę oraz kieliszek domowego wina. Twoje zdrowie!

> Zapisz się

Wejdź do strefy przywilejów

Zacznij dostawać informacje o wydarzeniach, promocjach i sekretnych zniżkach, dostępnych tylko dla "strefowiczów".

Nie przekażemy nikomu Twojego adresu i nie będziemy zapełniać Twojej skrzynki pocztowej nadaremnie. Słowo!
Natomiast Twój żołądek, to już całkiem inna sprawa...