Ręcznie robione makarony domowe

Tris

Tris

Najlepszy sposób na przetestowanie jak największej części makaronowego kunsztu restauracji Pasta i basta za jednym zamachem.

Na jednym talerzu podajemy zatem aż trzy rodzaje pasta fresca, każdy z innym sosem, a każdy sos w innym kolorze:

  • długie wstążki tagliatelle z gałką muszkatołową i kremem z trufli oraz gotowaną szynką
  • szerokie wstążki pappardelle z mięsnym sosem bolońskim
  • włoskie pierożki ravioli z serem ricotta i szpinakiem
Salentina

Salentina

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki), apulijski ser burrata, pomidorki cherry, czosnek, sos pomidorowy, świeżo mielony pieprz

Gnocchi z pesto

Gnocchi al Pesto

Gnocchi (wymawiamy niokki) to w języku włoskim po prostu kluski. Odrobinę przypominają nasze kopytka, choć są od nich mniejsze.

Linguine z owocami morza

Mare

Mare, to morze, więc nazwa tego dania od razu wyjaśnia jego istotę - makaron z mnóstwem owoców morza.

Makaron po sycylijsku

Siciliana

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki i skręcony), sos z bakłażanów, czosnku, pomidorów plus odrobina serka ricotta, położonego na samym wierzchu pasty.

Gamberetti

Gamberetti

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki) w bardzo ciekawym sosie, w którym znajdziemy pokrojone na kawałeczki krewetki oraz cukinię i czosnek przygotowane z leciutką ostrością na białym wytrawnym winie.

Tagliatelle z czarnymi truflami

Tartufo

Podany na delikatnej śmietance krem z czarnych trufli z czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cieniutkimi płatkami parmezanu - typowy sos z Umbrii.

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Arrabbiata

Bardzo popularny sos z czosnkiem, pikantną papryczką i pomidorem oraz czarnymi oliwkami.

Bolognese

Bolognese

Mięsny sos boloński, przyrządzany z wołowego, mielonego mięsa, duszonego na winie i pomidorach.

Restauracja Pasta i basta

Spilinga

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki, skręcony), marynowany kurczak podsmażony na maśle z kalabryjską kiełbaską 'nduja, serek mascarpone, czosnek, rukola, pomidory

Gnocchi ai Funghi - nowośc w menu restauracji

Gnocchi ai Funghi

ręcznie robione włoskie "kopytka" w sosie z prawdziwków i podgrzybków z kawałkami polędwiczki wieprzowej dosmaczone suszonymi pomidorami i porem

Surf & turf - restauracja włoska Pasta i Basta

Surf & Turf

Ręcznie robione domowe tagliatelle (wstążki), grillowana polędwica wołowa, krewetki, cukinia, papryka, pieprz cytrynowy

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara

Włoska klasyka z jajkiem i wieprzowym policzkiem (lub boczkiem) w roli głównej.

Alfredo - danie sezonowe restauracji Pasta i basta

Alfredo

Klasyczny włoski sos ze śmietany i parmezanu łączymy z kawałkami kurczaka oraz czosnkiem i podajemy z ręcznie robionym makaronem maccheroni rigati (rurki).

Wejdź do strefy przywilejów

Zacznij dostawać informacje o wydarzeniach, promocjach i sekretnych zniżkach, dostępnych tylko dla "strefowiczów".

Nie przekażemy nikomu Twojego adresu i nie będziemy zapełniać Twojej skrzynki pocztowej nadaremnie. Słowo!
Natomiast Twój żołądek, to już całkiem inna sprawa...

Co słychać w Paście?

Zamów dania na Wielkanoc 2023
Wielkanocne dania na zamówienie - restauracja

Tegoroczny wielkanocny stół przygotujesz znacznie łatwiej, jeśli część zadań zlecisz naszym kucharzom. Zamów pysze dania na Wielkanoc!

Tydzień Włoskiej Kuchni - włoska uczta za 69 złotych! Tydzień przedłużamy aż do końca marca.
Tydzień Włoskiej Kuchni w restauracji Pasta i Basta

W marcu zapraszamy na włoską ucztę, składającą się z trzech dań, kawy i wina. A wszystko to za 69 złotych!