Ręcznie robione makarony domowe

Tris

Tris

Najlepszy sposób na przetestowanie jak największej części makaronowego kunsztu restauracji Pasta i basta za jednym zamachem.

Na jednym talerzu podajemy zatem aż trzy rodzaje pasta fresca, każdy z innym sosem, a każdy sos w innym kolorze:

  • długie wstążki tagliatelle z gałką muszkatołową i kremem z trufli oraz gotowaną szynką
  • szerokie wstążki pappardelle z mięsnym sosem bolońskim
  • włoskie pierożki ravioli z serem ricotta i szpinakiem
Tris di Pasta Fresca jest niezmiennie najpopularniejszym daniem wśród Gości restauracji włoskiej Pasta i basta na warszawskim Mokotowie.
 
Linguine z kurkami

Gallinacci

Polacy kochają kurki! We włoskim przepisie mokotowskiej restauracji Pasta i Basta, kurki zebrane w lesie pod Ostrołęką, są duszone w białym winie oraz w soku z cytryny. Dzięki temu są oryginalnie wytrawne, wręcz leciutko kwaskowe.

Letnie menu w restauracji Pasta i basta

Ravioli ai Finferli

Włoskie "pierożki", a w środku kurki, ricotta, parmezan, cukinia, cebulka, czosnek, gałka muszkatołowa.

Salentina

Salentina

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki), apulijski ser burrata, pomidorki cherry, czosnek, sos pomidorowy, świeżo mielony pieprz

Gnocchi z pesto

Gnocchi al Pesto

Gnocchi (wymawiamy niokki) to w języku włoskim po prostu kluski. Odrobinę przypominają nasze kopytka, choć są od nich mniejsze.

Makaron po sycylijsku

Siciliana

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki i skręcony), sos z bakłażanów, czosnku, pomidorów plus odrobina serka ricotta, położonego na samym wierzchu pasty.

Gamberetti

Gamberetti

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki) w bardzo ciekawym sosie, w którym znajdziemy pokrojone na kawałeczki krewetki oraz cukinię i czosnek przygotowane z leciutką ostrością na białym wytrawnym winie.

Tagliatelle z czarnymi truflami

Tartufo

Podany na delikatnej śmietance krem z czarnych trufli z czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cieniutkimi płatkami parmezanu - typowy sos z Umbrii.

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Arrabbiata

Bardzo popularny sos z czosnkiem, pikantną papryczką i pomidorem oraz czarnymi oliwkami.

Sezonowe menu kurkowe

Carbonara dell'Estate

Letnia wersja klasycznej włoskiej pasty. Do spaghetti z boczkiem i jajkiem dodajemy leśne kurki.

Gnocchi al Caprino - nowośc w menu restauracji

Gnocchi al Caprino

ręcznie robione włoskie "kopytka", polędwiczka wieprzowa, orzechy włoskie, kapary, suszony pomidor, pomidorki cherry, białe wino i wędzony ser kozi

Bolognese

Bolognese

Mięsny sos boloński, przyrządzany z wołowego, mielonego mięsa, duszonego na winie i pomidorach.

Restauracja Pasta i basta

Spilinga

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki, skręcony), marynowany kurczak podsmażony na maśle z kalabryjską kiełbaską 'nduja, serek mascarpone, czosnek, rukola, pomidory

Surf & turf - restauracja włoska Pasta i Basta

Surf & Turf

Ręcznie robione domowe tagliatelle (wstążki), grillowana polędwica wołowa, krewetki, cukinia, papryka, pieprz cytrynowy

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara

Włoska klasyka z jajkiem i wieprzowym policzkiem (lub boczkiem) w roli głównej.

Alfredo - danie sezonowe restauracji Pasta i basta

Alfredo

Klasyczny włoski sos ze śmietany i parmezanu łączymy z kawałkami kurczaka oraz czosnkiem i podajemy z ręcznie robionym makaronem maccheroni rigati (rurki).

Szczęśliwe godziny w Paście

Wejdź do strefy przywilejów

Zacznij dostawać informacje o wydarzeniach, promocjach i sekretnych zniżkach, dostępnych tylko dla "strefowiczów".

Nie przekażemy nikomu Twojego adresu i nie będziemy zapełniać Twojej skrzynki pocztowej nadaremnie. Słowo!
Natomiast Twój żołądek, to już całkiem inna sprawa...
Co słychać w Paście?

Świętuj z nami 16. urodziny Pasty i wygraj kolację za 250 złotych, albo jedną z 16 past za 16 groszy

Świętujemy 16 urodziny Pasty!

Po raz pierwszy Goście przyszli zjeść domowe włoskie makarony w restauracji Pasta i basta 22. września 2007 roku. W tym roku obchodzimy zatem 16. urodziny!

Pożegnanie z latem, z kurkami i z letnim ogródkiem...

Kończymy letnie menu restauracji włoskiej Pasta i basta

W tym tygodniu żegnamy się z kurkami i letnim ogródkiem. Na ich cześć w piątek, sobotę i niedzielę wino Frizzante Bianco z beczki nalewamy za pół ceny!