Kolację poświęconą smakom słonecznej Toskanii oraz degustację toskańskich win restauracja włoska Pasta i basta organizuje w czwartek 26 kwietnia o godzinie 19:00.
Toskański wieczór to sześć dań, degustacja win oraz muzyka na żywo. Jednym słowem: Toskania, wino i śpiew!
Na początek wieczoru podamy najbardziej klasyczną spośród klasycznych włoskich potraw - polentę z parmezanem i pomidorami.
Zaraz po niej na stołach pojawią się wyjęte prosto z pieca gruszki, faszerowane parmezanem i mascarpone oraz grzanki z masą z wątróbek na wierzchu. Bez tego dania (oraz bez kieliszka czerwonego Chianti), Toskania po prostu nie istnieje!
Pierwsze danie główne wieczoru to polska wariacja na temat pici czyli tradycyjnego toskańskiego spaghetti w sosie z kaczki duszonej na patelni z warzywami.
A potem prawdziwy konkret wprost z Florencji: pieczony schab z ziemniakami z grilla.
Kolację toskańską w restauracji Pasta i basta uwieńczy zaś tarta jabłkowa na słodziutkiej warstwie z migdałów, cukru i masła.
Do każdego dania podamy kieliszek wina z toskańskich winnic, idealnie dobranego do potraw.
Przewodnikiem po smakach Toskanii jest Daniel Świderski, szef kuchni restauracji włoskiej pasta i basta, zaś wina dobiera Łukasz Chmielewski z firmy Zama!
Udział w kolacji, połączonej z degustacją toskańskich win
kosztuje 175 złotych od osoby.
Cena ta obejmuje sześć dań, sześć lampek wina oraz kawę lub herbatę i zimne napoje.
Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja stolika.
Przez cały wieczór naszym gościom towarzyszyć będzie muzyka na żywo wykonywana przez Francesco Chiarini, który zagra na gitarze i zaśpiewa włoskie przeboje od lat 50-tych do współczesnych.
Zapraszamy!